Translate

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ: Να χρηματοδοτηθούν οι εξετάσεις για κορωνοϊό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY


Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ: Να  χρηματοδοτηθούν οι εξετάσεις για κορωνοϊό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Το σημαντικό θέμα των χρεώσεων για τις ιατρικές εξετάσεις για τον κορωνοϊό, στις οποίες θα πρέπει ενδεχομένως να υποβληθούν οι υπάλληλοι επιχειρήσεων, και το κόστος θα επιβαρυνθούν, μεταξύ άλλων, αυτοτελώς εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-S&D). Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επεσήμανε στην Επιτροπή ότι αυτό θα προκαλέσει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της έλλειψης ρευστότητας και κάλεσε την Επιτροπή να χρηματοδοτήσει το κόστος των διαγνωστικών ελέγχων στις εν λόγω επιχειρήσεις. 

Συγκεκριμένα, στην γραπτή του παρέμβαση ο κ. Κ. Μαυρίδης σημειώνει τα εξής:

«Με την άρση των περιορισμών στην Κύπρο και την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, οι επιχειρήσεις θα κληθούν, όπου κρίνεται απαραίτητο, να υποβάλουν τους υπαλλήλους τους σε διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό, για προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό όμως θα επιβαρύνει οικονομικά ακόμα περισσότερο τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες και άμεσο πρόβλημα ρευστότητας. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο, το οικονομικό κόστος των τεστ για τον κορωνοϊό για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χρηματοδοτείται από την ΕΕ.»

Καταληκτικά, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εισηγείται στην Επιτροπή να ρυθμίσει το θέμα χωρίς χρονοτριβή, για χρηματοδότηση των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορωνοϊό στις εν λόγω επιχειρήσεις, πράγμα που θα συνδράμει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.


Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
30.04.2020




Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Κομισιόν: Επιτακτική ανάγκη για Πανευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY


Κομισιόν: Επιτακτική ανάγκη για Πανευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων
Την επιτακτική ανάγκη για Πανευρωπαϊκή Εγγύηση των Καταθέσεων ανέδειξε με παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) σε συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (μέσω τηλεδιάσκεψης) με θέμα την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, πράγμα το οποίο επικρότησαν και στήριξαν ξεκάθαρα τόσο ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής V. Dombrovskis, όσο και ο Επίτροπος P. Gentiloni, θεωρώντας την κρίση ως ευκαιρία για νέα ώθηση ενός τέτοιου σχεδίου.    
Συγκεκριμένα, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, το παράδοξο «να αλλάζουν δραστικά οι κανόνες εποπτείας των τραπεζών, να εφαρμόζονται και να μελετώνται πρωτόγνωρα μέτρα, που πριν μερικούς μήνες ήταν εντελώς αδιανόητα (π.χ. ομόλογα κατηγορίας «σκουπίδια»/junk bonds να περιλαμβάνονται στις αγορές ομολόγων της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας) και άλλα εργαλεία για αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης από την πανδημία, αλλά να παραμένει σε εκκρεμότητα το κρίσιμα σημαντικό ζήτημα ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης με το Σχέδιο Πανευρωπαϊκής Εγγύησης των Καταθέσεων». Όπως τόνισε ο κ. Μαυρίδης, κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ένα δίκαια ανταγωνιστικό περιβάλλον με ισότιμη προστασία των καταθέσεων σε όλη την ΕΕ και ταυτοχρόνως θα αναβαθμίσει την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και την πραγματική συνοχή της ενιαίας αγοράς στην ΕΕ.  
Στην απάντηση τους, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής αναγνώρισαν την προτεραιότητα του θέματος και συμφώνησαν στην ανάγκη επαναφοράς του στο προσκήνιο της Ευρωπαϊκής ατζέντας. Χαρακτηριστικά, ο Αντιπρόεδρος V. Dombrovskis ανέφερε ότι όντως η κρίση μπορεί να αποτελέσει λόγο για νέα ώθηση ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης με Πανευρωπαϊκή Εγγύηση των Καταθέσεων.  
Σημειώνεται ότι η Πανευρωπαϊκή Εγγύηση των Καταθέσεων αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί.
Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
28.04.2020



Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Συγκεκριμένες προτάσεις για να διασώσουμε την οικονομία


Συγκεκριμένες προτάσεις για να διασώσουμε την οικονομία 
Ενώ εντός Κύπρου προβάλλονται από την Κυβέρνησή μας τα πλεονεκτήματα του ευρω-ομολόγου, η Κύπρος δεν ήταν στα εννέα κράτη τα οποία με κοινή επιστολή τους ζήτησαν την έκδοσή του. Επιπλέον, η ΕΕ έχει ήδη αποφανθεί για σύσταση ενός «Ταμείου Ανάκαμψης», με δύο καθοριστικές εκκρεμότητες: την χρηματοδότησή του (π.χ. μέσω φόρων της ΕΕ, εισφορών των κρατών, έκδοσης ομολόγου από το Ταμείο) και τον τρόπο κατανομής των κεφαλαίων στα κράτη π.χ. δανεικά ή παροχή κονδυλίων. Βεβαίως, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας για χρηματοδότηση του εγχειρήματος.  
Όμως, το πλέον χρήσιμο είναι να παραθέτουμε προτάσεις με βασική αρχή την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, άμεσα και στοχευμένα. Παραθέτουμε δύο συγκεκριμένες προτάσεις μας, με σκοπό να καμφθούν οι πολιτικές αιτιάσεις. Στο Σχέδιο Αναστολής Δόσεων προς τις τράπεζες, ο Υπουργός Οικονομικών και η Κεντρ. Τράπεζα εφάρμοσαν στρεβλωτικά  τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, αποκλείοντας όσους έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια με 1-3 καθυστερημένες δόσεις, ενώ τέτοιος αποκλεισμός ΔΕΝ υπάρχει στις οδηγίες! Το χείριστο είναι που η στρεβλωτική τους προσέγγιση μετατρέπει σε κόκκινα τα εξυπηρετούμενα δάνεια εκατοντάδων νοικοκυριών και μικροεπιχειρήσεων που οδηγούνται στο κλείσιμο, με συνακόλουθα την αύξηση της ανεργίας και ζημιές στις τράπεζες. Δυνατότητα επανόρθωσης υπάρχει και γι’ αυτό η σιωπή τους είναι ασυγχώρητη. Η δεύτερη πρόταση αφορά την διοχέτευση ρευστότητας με πολλαπλασιαστικό όφελος, εφόσον η Κυβέρνηση επιμένει στην κρατική εγγύηση για δανεισμό από επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό του ποσού δανεισμού (π.χ. τουλάχιστον 50%) να καταβληθεί πρώτα και άμεσα για εξόφληση οφειλών, εάν υπάρχουν, προς άλλες εταιρείες π.χ. προμηθευτές. Έτσι, καθώς το όφελος προς την παραγωγική οικονομία θα είναι πολλαπλασιαστικό, ταυτοχρόνως θα μειωθούν τα σενάρια για αλυσιδωτές καταρρεύσεις εταιρειών/προμηθευτών, όπως συνέβη στο παρελθόν. Φυσικά, δεν αποκλείονται κι άλλοι όροι π.χ. διατήρηση θέσεων εργασίας. Ξεκαθαρίζουμε ότι ο πρόσθετος δανεισμός έχει ιδιαίτερη αξία σε οικονομίες με χαμηλό ποσοστό ιδιωτικού χρέους. Σε υπερχρεωμένες οικονομίες όπως η Κύπρος και με δεδομένη την συγκάλυψη των καταχρηστικών τραπεζικών πρακτικών, ο πρόσθετος δανεισμός εμπεριέχει κινδύνους για περαιτέρω στρέβλωση. 
Συγκεκριμένες προτάσεις παραθέτουμε και στην ΕΕ. Για χρόνια επιμένουμε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης  με εγγύηση των καταθέσεων μέσω ενός Πανευρωπαϊκού Συστήματος, που αν υπήρχε σήμερα θα ήταν ευλογία για την ευρωζώνη. Με ελεγχόμενο κόστος θα είχαμε πολλαπλάσιο όφελος με αναβάθμιση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος σε ένα πιο δίκαια ανταγωνιστικό περιβάλλον υπέρ της οικονομίας και κοινωνίας.
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)  

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Η άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας συνιστά συνέχιση του αρχικού εγκλήματος


Η άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας συνιστά συνέχιση του αρχικού εγκλήματος

105 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915. Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας, την οποία διέπραξαν με οργανωμένο και συστηματικό σχέδιο οι Νεότουρκοι από το 1915 έως 1923. Πρόκειται για μια από τις βδελυρότερες θηριωδίες της ανθρωπότητας, όταν με αποτρόπαιο τρόπο εξοντώθηκαν ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι, ανάμεσά τους, νέοι, γέροι, γυναίκες και παιδιά.

Μέσα από το κοινοβουλευτικό μου έργο και τις παρεμβάσεις μου στα Ευρωπαϊκά όργανα, προασπίστηκα και δεν θα σταματήσω να προασπίζομαι την ιστορική αλήθεια και την δικαίωση των θυμάτων αλλά και τον αγώνα του αρμενικού λαού για εθνική προκοπή. Σε στενή συνεργασία με τους οργανωμένους φορείς της Αρμενικής Διασποράς στην Ευρ. Ένωση, εργάστηκα με ζήλο για το συντριπτικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στην θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την διάπραξή της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Παραθέτω ενδεικτικά, απόσπασμα από σχετικές παρεμβάσεις μου:
«H πεισματική άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει σήμερα την γενοκτονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αρχικού εγκλήματος και ταυτοχρόνως, είναι ο σπόρος για επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων. Για αυτό, η Γενοκτονία των Αρμενίων δεν πρέπει να συζητείται μόνο ως γεγονός ιστορικής μνήμης, αλλά ως ένα μάθημα για το παρόν και το μέλλον. Όταν διαπράττονταν τα εγκλήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Νεοτούρκων και αργότερα εκείνο της Ναζιστικής Γερμανίας, ορισμένοι πολιτικοί της εποχής επέλεγαν την ‘πολιτική του κατευνασμού και της συνεργασίας΄ με τους εγκληματίες. Εκ των υστέρων, όλοι σήμερα καταδικάζουν εκείνα τα εγκλήματα. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Και σήμερα, αξιωματούχοι θέτουν τις πολιτικές σκοπιμότητες και τα ατομικά συμφέροντα, πάνω από τα σημερινά ανυπεράσπιστα θύματα τέτοιων εγκλημάτων που συντηρούνται ακόμη, όπως με την εθνοκάθαρση και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από τη σημερινή Τουρκία […]
Το ζητούμενο δεν είναι να καταδικάζουμε εκ των υστέρων μια γενοκτονία ή ανάλογα εγκλήματα, αλλά πώς να ενεργούμε για να αποτρέψουμε την διάπραξή τους. Αυτό ξεχωρίζει τους ηγέτες με όραμα από τους πολιτικάντηδες».

www.facebook.com/costas.mavrides.3

Περισσότερα: http://arogipoliton.gr/